SPLETNA STRAN JE V FAZI PRENOVE, KMALU SE BEREMO NA NOVI SPLETNI STRANI :)

Zaključna postaja mednarodnega projekta HA-HA is A-HA!

16.10.2015
Ta teden smo zaključili s projektom HA-HA is A-HA, kateremu smo se CPM-jevci kot partnerska organizacija pridružili v letu 2014. Projekt je potekal od 3. 11. 2014 do 13. 10. 2015 na Finskem, Norveškem in v Sloveniji.
Med 3. in 9. novembrom 2014 se je v mladinskem centru Hyvärilä na Finskem zgodilo prvo izmed treh usposabljanj. Udeležence sta vodji popeljali v spontani in zabavni svet, v katerem smo preko teorije in različnih vaj spoznavali osnove improvizacije ter raziskovali metode in orodja, ki spodbujajo rabo humorja v mladinskem delu.

Naslednje srečanje je potekalo na skrajnem zahodu Norveške, v majhni vasici Kalvag. Med 3. in 9. majem 2015 smo mladinski delavci poglabljali že poznano in le-to preizkusili na pilotski delavnici z najstniki iz lokalne skupnosti, obenem pa smo raziskovali in na novo oblikovali številna orodja, ki jih lahko uporabljamo pri delu z mladimi.

Zadnja učna postaja je bila Slovenija. Zaključno usposabljanje, ki je potekalo v Sloveniji, v Mladinskem hotelu Ajdovščina, med 7. in 13. oktobrom 2015, smo namenili konkretnim akcijam in evalvaciji celotnega procesa. Spregovorili smo o tabujih in mejah (ne)dovoljenega, pozornost posvetili umetniškim intervencijam, vizualnim umetnostnim ter metodam refleksije in evalvacije procesov. Vse z namenom razširitve rabe tovrstnih orodij pri delu z mladimi. Se pa nismo zadrževali le v Ajdovščini, z gostujočimi smo lepote naše dežele in gostoljubnost ljudi odkrivali tudi izven Ajdovščine. V petek popoldne smo skozi igro spoznavali Ljubljano, za zaključek dneva pa smo se
s slovenskimi dobrotami razvajali v starem mestnem jedru, v restavraciji Druga violina. Nedelja je bila namenjena raziskovanju Krasa in Vipavske doline  – ogledali smo si znameniti Štanjel.

Za nami je proces poln smeha in zabave, predvsem pa novih znanj in zagona za nove izzive pri našem delu z mladimi. Naučene tehnike in metode so široko uporabne pri spoznavanju samega sebe in drugih, poleg tega pa je improviziranje sproščujoče in zabavno. Na usposabljanjih smo se resnično prepustili danim situacijam in trenutkom, nehali razmišljati ter bili tukaj in zdaj. Poleg preizkušanja naših spretnosti v številnih tehnikah – avdiovizualnih, slušnih in kinestetičnih, tehnikah improvizacije, plesa ter gledališča – smo po vsakem ponovnem srečanju okrepili naše vezi ter postali prijatelji. Prijatelji in bodoči sodelavci v projektih, ki še prihajajo.

Zaključno usposabljanje HA-HA is A-HA! je Društvo Center za pomoč mladim organiziralo v sodelovanju s finsko organizacijo Hyvärilä Youth Center in norveško organizacijo Bremanger kommune. Projekt je finančno podprt z evropskimi sredstvi preko programa Erasmus+.

Zapis pripravila: Doris Novak, mladinska delavka in dolgoletna prostovoljka društva CPM ter udeleženka projekta HA-HA is A-HA
« nazaj