SPLETNA STRAN JE V FAZI PRENOVE, KMALU SE BEREMO NA NOVI SPLETNI STRANI :)

Izvedli smo mednarodni trening za mladinske delavke in mladinske delavce iz 13 držav - Share the Right Story

26.10.2017

Med 15. in 22. oktobrom 2017 se je pod streho MC Hiša mladih v  Ajdovščini zbralo 30 mladinskih delavk in delavcev iz 13 držav in sicer iz: Slovenije, Poljske, Finske, Romunije, Francije, Madžarske, Španije, Portugalske, Češke, Grčije, Italije, Velike Britanije in Nizozemske. Skupaj smo raziskovali področje pripovedništva (storytelling) kot orodja v izobraževanju, področje »igrifikacije«, sovražni govor, področje medijev, vizualizacij in še in še.

Vabljeni tudi k ogledu kratkega filma o dogajanju na treningu, KLIK.

»Share the Right Story« je nedavno izveden mednarodni trening, namenjen mladinskim delavcem, fasilitatorjem in tistim, ki delajo v izobraževanju, oz. so aktivni na področju dela z mladimi. 

Na treningu »Share the Right Story« so mladinski delavci in delavke raziskovali kako lahko preko t.i. storytellinga (v nadaljevanju: pripovedništva) dosegajo prenekatere učne učinke in uvide pri svojem delu. Pripovedništvo je povezano z ustvarjalnostjo, participacijo mladih, zaposlovanjem, kritičnim razmišljanjem in prevzemanjem odgovornosti, javnim nastopanjem, aktivnim vključevanjem v družbo …

Evropa se v tem trenutku sooča z velikimi težavami. Med drugimi tudi s kontra-opolnomočenjem mladih, ki se vse bolj počutijo marginalizirane, potisnjene ob rob družbe, ne najdejo svojega mesta in ne vedo oz. ne znajo uresničevati svojih potencialov v življenju. Če se bomo naučili upravljati z informacijami in slišali prave zgodbe, bomo našli veliko odgovorov. Tako znotraj samih sebe kot v drugih.

Naš cilj je bil obravnavati pojave, kot sta sovražni govor in spletno nasilje (od tega je "cyberbullying", le eden od vidikov s katerim se mladi soočajo): kar 52% učencev ga doživlja, 33% jih prejema grožnje preko spleta. Kar 84% vsega spletnega nasilja oz. ustrahovanja pa poteka na Facebook-u – in številke še vedno naraščajo.

Glavni cilji, ki jih smo jih želeli s projektom doseči, so še:

- spoznati in razumeti ključne elemente in veščine pripovedništva in raziskati svoje potencialne koristi za učenje, osebni razvoj in zaposljivost;

- analizirati vedno večji vpliv, ki ga imajo zgodbe (in mediji) na pojave, kot so "sovražni govor", nestrpnosti in odkriti rasizem. Razpravljali smo o novih potrebah po ozaveščanju, etiki in potrebnih znanjih, ki so potrebna za razumevanje digitalne dobe;

- raziskati koncept "transformativnega pripovedništva" (Transformative Storytelling) : s pomočjo pripovedništva kot inovativnega orodja za osebni razvoj in mehko uvajanje sprememb v družbi;

- uporabljati elemente “igrifikacije” (gamification), z namenom, narediti mladinsko delo bolj privlačno in dostopno za mlade - še posebej marginalizirane;

- ustvariti mednarodno mrežo mladinskih delavcev in organizacij, ki bodo uporabljale pripovedništvo za razvoj spretnosti in metod ter bodo imele s tem inovativno vpliv na lokalni ravni.

Aktivnosti znotraj treninga so bile zasnovane na podlagi metodologij neformalnega in izkustvenega učenja, v fokusu pa so bili različni vidiki pripovedništva. Narava dela je potekala od najbolj tradicionalnih oblik (npr. sedenje okrog ognja, The Way of Council ipd.) do najbolj sodobnih, kot so kino, stripi in videoigre.

Nekaj mnenj udeležencev o tem kaj so s treninga odnesli:

James, Velika Britanija:
“Naučil sem se kakšno neverjetno moč ima pripovedništvo. Pridobil sem nove veščine nastopanja, krepil ustvarjalnost in se podkoval na področju igrifikacije. Nedvomno bom v prihodnje vključil usvojeno znanje v svoje delo – to mi bo pomembno pomagalo pri tem kako ohraniti zanimanje mladih za teme, ki na prvo žogo ne zvenijo zanimive.”

Fabia, Italija:
»Naučila sem se veliko o javnem nastopanju, kako se predstaviti (brez strahu), kako ustvariti poučno videoigro, kako »pametno« uporabljati spletna omrežja in kako pomembno je kritično spremljati medije in prepoznavati t.i. fake news.«

Riikka, Finska: “Naučila sem se ogromno o teoriji v ozadju pripovedništva, v vseh mogočih  formah in oblikah (zgodbe, bajke, pripovedke, haiku, satira, stripi, simboli, filmi, videoigre …), odkrila sem nova orodja in metode, ki jih bom zagotovo uporabila pri svojem nadaljnjem delu. Nova znanja s področja (video)iger, igrifikacije in programiranja bom nemudoma uporabila za digitalizacijo in boljšo diseminacijo namiznih iger, ki jh za mlade tudi sama razvijam in oblikujem.”

Mednarodni trening Share the Right Story je organiziralo Društvo Center za pomoč mladim – CPM, v sodelovanju s tremi mednarodno priznanimi trenerji: Carmine Rodi Falanga, Mafalda Morganti in Michele Di Paola.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije v okviru programa Erasmus+. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.
« nazaj