SPLETNA STRAN JE V FAZI PRENOVE, KMALU SE BEREMO NA NOVI SPLETNI STRANI :)

Delili smo zgodbe na mednarodnem treningu "Share the Right Story"

23.08.2016
Zmaji, popotniki, vesoljske ladje, junaki z nadnaravnimi močmi, živali, ki govorijo … in zgodbe ljudi brez nadnaravnih sposobnosti, zgodbe vsakega izmed nas. Globine vseh teh raznolikih pripovedi smo raziskovali na treningu »Share the Right Story, ki je potekal od 8. do 16. avgusta 2016 na Češkem.
V čudovitem mističnem ekološkem centru Slunakov se nas je zbralo 25 navdušencev nad zgodbami – takšnimi in drugačnimi, povedanimi ob ognju pod tisočerimi zvezdami, predstavljenimi na filmskem platnu, prelitimi na papir ali na igralno površino družabne igre, vse do bolj modernih, na ekranu predstavljenih zgodb, ki nam jih ponujajo videoigre.

Poleg navdušenja nad zgodbami, nam je bilo skupno tudi to, da vsi udeleženci treninga uporabljamo vsaj eno izmed zgoraj navedenih tehnik pri svojem delu z ljudmi in smo si želeli še bolje razumeti ozadje in potenciale, ki nam jih ponuja pripovedovanje zgodb.

Da bi lažje razumeli sestavo filmov, pravljic, pripovedk, legend, videoiger, stripov idr., smo s prihodom na trening ustvarili svojo zgodbo in trenerji so nas spretno postavili v vlogo glavnih junakov treninga. Tako smo izkustveno sledili potovanju, ki ga je deležna večina junakov v zgodbah (»The Hero's Journey« oz. »The Monomyth«).
Vsak se je prepustil dogodivščini na svoj način, izzvani smo bili premakniti se iz lastnih con ugodja in se podati na pot neznanega. Pri tem smo doživljali, se učili in pustili, da zgodba pusti pečat na nas. Tako kot vsi junaki smo tudi mi imeli mentorje, ki so z nami reflektirali izkušnjo, izkušnji dodajali teorijo in nam pomagali razumeti širino zgodb ter nas hkrati opozorili na nevarnosti ene same pripovedi in njeno moč v današnjem svetu, kjer informacije potujejo z »nadnaravno hitrostjo«. Prav tako smo spoznali nove prijatelje, ki so nas spremljali na naši poti in po napornih preizkušnjah smo tudi mi bili deležni nagrad – izlet v mesto Olomouc, filmski večer, večer družabnih iger, sedenje ob ognju, opazovanje zvezdnih utrinkov in še in še.

Bila je res polna dogodivščina in vendar se je le ta tudi morala zaključiti. Pogledali smo kaj smo se naučili in kje bomo to še uporabili. In tudi mi smo se počasi morali vrnili v začetno točko – ki pa je bila vendarle malenkost drugačna kot prej – in od nas je odvisno kam bomo peljali naše zgodbe od tukaj naprej. Bomo pripovedovali lastno zgodbo? Bomo pripovedovali zgodbe ljudi, ki so s težavo slišani? Bomo z našo zgodbo postavili protiutež neki drugi posamični zgodbi? Bomo skozi mističnost zgodbe spodbujali sodelovanje, socialne veščine in raziskovanje samega sebe?

Nekaj je gotovo – moč zgodb bo še nekaj časa z nami!

Več o naši zgodbi si lahko preberete TUKAJ. Projekt je bil financiran s programa Erasmus+.
« nazaj