Mednarodne izmenjave

Mednarodne izmenjave mladinski delavci in mladinske delavke CPM pripravljamo v sodelovanju s partnerskimi mladinskimi organizacijami s področja EU. K sodelovanju pa povabimo mladostnike s katerimi sodelujemo že dlje časa, v okviru naših drugih programov.
Kaj?

Mednarodne mladinske izmenjave niso počitnice ali potovanja, so to, kar ti hočeš, da so. Izmenjave potekajo v obliki večdnevnih taborov v tujini ali v Sloveniji. Na posamezni izmenjavi sodeluje več skupin mladih iz različnih držav sveta.
Mladinske izmenjave so večinoma financirane s strani Evropske komisije, programa Mladi v akciji, ki omogoča finančno podporo projektom neformalnega učenja in mobilnosti mladih. Lahko se jih udeleži vsakdo v starosti med od 15 do 28 let. Pri mladinskih izmenjavah, ki so financirane s programa Mladi v akciji mora vsak posameznik kriti samo 30 odstotkov potnih stroškov, vse ostalo pa pokrije prej omenjeni program. V našem društvu se izmenjav udeležujejo mladi, s katerimi že dlje časa sodelujemo.

Pred izmenjavo in na izmenjavi

Pred odhodom z mladimi oblikujemo program, kar vključuje pripravo na slovenski večer, seznanjanje s tematiko določene izmenjave, urejanje podrobnosti glede načina potovanja in stvari, ki jih potrebujemo, da se na izmenjavi dobro počutimo.

Na izmenjavi odkrivamo neokrnjeno lepoto narave, skrivnostne kraje, spoznamo kulture običaje držav na nacionalnih večerih, spletamo nova prijateljstva. Vsaka izmenjava ima svojo rdečo nit, o kateri se poglobljeno pogovarjamo in pridobivamo nova znanja na različnih delavnicah (denimo snemanje filma, ustvarjanje lutkovne predstave, ekološka izmenjava …) Smo ustvarjalni (fotografiranje, snemanje videov, video, glasbeno in likovno ustvarjanje, mediji ...), aktivni (kanujanje, kolesarjenje, košarka, nogomet, odbojka, plavanje, vikinški šah ...) in vedno v pogonu, tako da nam ni nikoli dolgčas.

Izmenjava je odlična priložnost, da se mladi urijo v socialnih veščinah sodelovanja, komuniciranja, sprejemanja odgovornosti in drugačnosti, skrbi zase in za druge, strpnosti, izražanja želja, potreb, mnenj in stališč in tako pridobivajo dragocene praktične izkušnje, nove veščine in širijo obzorja.