Mednarodna mladinska izmenjava, februar 2014, Norveška

Med 3.2.-12.2.2014 se je skupina slovenskih mladenk in mladeničev mudila v deželi fjordov, polarnih noči in Vikingov.
Doletela nas je priložnost, da smo mladim iz sedmih držav omogočili pot proti severu na mladinsko izmenjavo, ki smo jo poimenovali We are the world. Iz Slovenije, Armenije, Gruzije, Nemčije, Belorusije in Moldavije smo se podali v svet, in odpotovali h gostiteljem v majhno vas na sever Norveške, kjer nas je pričakalo osem nepozabnih dni.

Dneve smo zapolnili v znamenju pisane mavrice in vsak dan posebaj doživeli ali spoznali kaj novega. Le komu se ne bi narisal nasmeh na ustnicah, ko so nekateri prvič v življenju poskusili tek na smučeh, katere so najbolj občutile tudi njihove ta zadnje.

Tako kot to velikokrat počnejo domačini na Norveškem, smo se tudi mi podali na zimski pohod in okusili piknik v snegu, za nameček pa se popeljali še na snežnih saneh. Marsikomu se je uresničila velika želja, ko smo se popeljali s pasjo vprego in okusili nekaj, kar po večini lahko vidimo le na televiziji. Bili smo deležni tudi zimskih olimpijskih iger, ki smo si jih priredili kar v vasi.

Ob vseh zimskih radostih na prostem, pa smo precej časa namenili naši glavni temi mladinske izmenjave, ki se je nanašala na človekove pravice. Tako so mladi iz tako različnih okolij in kultur s pomočjo vročih diskusij prišli do novih spoznanj in znanj. Ali ste vedeli, da so v Armeniji punce še danes lahko tarča moških, ki jih ugrabijo in se z njimi poročijo brez da bi si one to želele? Da se novinarji iz Belorusije selijo v sosednjo Poljsko, saj doma nimajo pravice izraziti svojih prepričanj? Ali, da so Norvežani, ko ostanejo brez službe opravičeni do visokih socialnih nadomestil, ki jim nudijo zelo dostojno življenje?

Teme so bile resne, zato pa smo bili toliko bolj igrivi ob večerih, ko smo predstavljali naše države, okušali različne dobrote in se imeli priložnost še bolje spoznati.

Izjemni, kakor so odtenki polarnega sija, ki nam je prav tako ob nočeh delal družbo, je bila izjemna mednarodna druščina in seveda vsi posamezniki, ki so tekom teh dni pridobili nova poznanstva in lepe spomine.

Mi vsi smo svet in vsak izmed nas lahko pripomore, da ga naredi še lepšega.

Vodja slovenske odprave in avtorica tega prispevka je dolgoletna prostovoljka Društva CPM in izkušena mladinska delavka Barbara Kuhar.