Udeležili smo se mednarodne mladinske izmenjave na Finskem

04.11.2015
Skupina enajstih mladih iz Slovenije, se je skupaj z dvema CPM mladinskima voditeljema med 26.10.2015 in 3.11.2015 udeležila mednarodne mladinske izmenjave na Finskem, natančneje v kraju Nurmes, v centru za mladino Hyvarila, dobro uro vožnje vzhodno od mesta Kuopio. Naslov izmenjave je bil: "Empowerment Through Exchange".
Mednarodna mladinska izmenjava je potekala pod okriljem programa Erasmus+, udeležilo pa se je je 61 mladih in mladinskih delavcev iz Finske, Irske, Italije in Slovenije.

Cilji mednarodne mladinske izmenjave so bili poleg medsebojnega spoznavanja, medkulturnega spoznavanja in aktivnega preživljanja prostega časa, tudi opolnomočenje in motivacija mladih za bolj aktivno vključevanje v družbo, diskutiranje o "vročih temah" kot so: begunska kriza, ksenofobija, enakost med spoloma, predsodki in stereotipi ipd.

Preizkusili smo se tudi v številnih športnih izzivih, plezali po umetni steni z varovanjem, veslali s kanuji ter se povzpeli na Puijo Tower - 75m visok razgledni stolp, tik pod nebom. Marsikdo je moral premagati svoj strah pred višino. Strah v kosti pa smo si pognali tudi ob Noči čarovnic, saj so nam priredili pravo "hišo strahov", irski mladostniki pa so nam pripravili pravcato irsko Halloween zabavo, saj ta praznik izhaja prav z Irske. Zadnji večer smo si pripravili medkulturno pogostitev - mladi iz vsake države so skuhali/spekli dobrote, značilne za njihovo državo in z njimi pogostile celotno skupino. Slovenska ekipa mladih je pripravila tipično slovensko večerjo - Carski praženec z marmelado in malinovcem, za "posladek" pa še slastno Belokranjsko pogačo in bučno olje.

Bilo je nepozabno, mladi so pridobili veliko novih znanj in izkušenj, predvsem pa nova poznanstva in pomembne življenjske izkušnje.