Udeležili smo se interesnega sestanka in študijskega obiska v Bruslju z naslovom "Include Me"

17.02.2016
Predstavniki CPM-ja smo se med 7. in 10. februarjem 2016 udeležili študijskega obiska in sestanka interesne skupine z naslovom »Include Me« v Bruslju, ki je potekal pod okriljem programa Erasmus+. Glavna tema dogodka je bilo osipništvo med mladimi.

Namen študijskega obiska in sestanka interesne skupine je bil izmenjava mnenj in širši vpogled v problematiko osipništva med mladimi ter iskanje rešitev za zmanjševanje problematike osipništva med mladimi.

Dogodka so se udeležili po trije predstavniki posamezne države in sicer po en predstavnik formalnega izobraževanja, en predstavnik neformalnega izobraževanja in en predstavnik s področja gospodarstva oz. zaposlovanja. Zastopane države so bile: Belgija, Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Portugalska, Črna Gora, Makedonija in Kosovo.

Udeleženci smo obiskali številne organizacije (Odysee; Youth Forum, Obessu; Don Bosco; Mundo …), ki so nam predstavile svoje primere dobrih praks spopadanja s problematiko osipništva, podali pa smo se tudi v Evropsko Komisijo, kjer so nam predstavniki različnih direktoratov (Izobraževanje in kultura; Komunikacija z javnostmi; Mladinska politika; Formalno izobraževanje) predstavili politično perspektivo EU in ukrepe, ki so sprejeti na ravni EU. Udeleženci smo nato združili moči in izkušnje s svojih področij in pripravili predlog seta orodij, ki jih mladinski delavci in zaposleni v šolstvu lahko uporabljajo pri svojem delu z namenom zmanjševanja osipništva med mladimi.

Študijski obisk in sestanek interesne skupine je potekal v okviru istoimenskega projekta, ki bo svoj potek nadaljeval v Srbiji, kjer bo konec meseca marca potekal trening, namenjen mladinskim delavcem in delavcem, zaposlenim v formalnem izobraževanju, z namenom, da preizkusijo, reflektirajo in podajo svojo povratno informacijo na novonastalo orodje oz. »Tool Kit«, ki bo nato na voljo v uporabo vsej zainteresirani javnosti, saj bo objavljeno na spletu in bo za uporabnike brezplačno.