Mladi za dostojanstvo

21.06.2016
Splošna deklaracija človekovih pravic v svojem 1. členu pravi: »Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice.« Kako pa razumemo dostojanstvo in še pomembneje, kako se dostojanstvo kaže v življenjih mladih po Evropi? To smo raziskovali med pripravljalnim srečanjem v Lizboni, od 10. do 14. 6. 2016.
European playwork association (e.p.a.) in portugalska organizacija Eco-Estilistas sta povabili Društvo Center za pomoč mladim k sodelovanju pri pripravi mednarodnega treninga »Jovens4dignity – mladinsko delo v depriviligiranih skupnostih: ponovno odkrivanje dostojanstva«, ki bo potekal septembra na Portugalskem.

Razlog za izbiro teme je vedno večja ekonomsko-socialna stiska otrok in mladih s katero se srečujejo portugalski partnerji kot tudi druge mladinske organizacije po Evropi.

Na pripravljalnem sestanku smo tako delili svoja mnenja, izkušnje in projekte ter skupaj sestavili program mednarodnega treninga, ki bo združil 28 udeležencev iz 17 evropskih držav, vse z namenom krepitve mladinskega dela in dostojanstva med mladimi.

Sestavili smo program, ki bo vseboval raziskovanje pomena dostojanstva, vlogo različnih projektov v lokalni skupnosti in raziskovanje tega kako smo lahko proaktivni. Vprašanje dostojanstva bomo povezovali z begunsko krizo – in vse to bomo počeli igrivo in skozi metode neformalnega učenja. O proaktivnosti ne bomo samo debatirali, ampak bomo organizirali tudi igralno akcijo za otroke in mlade, ki bo odlična priložnost za mednarodno učenje in prijateljstvo.

Zraven vsebinskih sestankov smo na pripravah imeli možnost spoznati tudi Lizbono, njeno zgodovino, znamenito »sardinjado«, se preizkusiti v Kizombi – tradicionalnem afriškem plesu in podrobneje spoznati naše portugalske partnerje in njihovo delo – aktivnosti, ki bodo še dodatno bogatile program mednarodnega treninga, krepile medkulturnost in širile spoznavanje primerov dobrih praks.