Mladi za dostojanstvo

21.09.2016
Prostovoljka Društva CPM se je skupaj s še 32 udeleženci iz 19 različnih držav odpravila na trening za mladinske delavce »Jovens4dignity« na Portugalsko, ki je potekal od 7. do 14. septembra 2016.
Skupaj so se spraševali o dostojanstvu med mladimi, se igrali z otroki iz soseske Chelas, se naučili (osnove, kakopak!) portugalščine, okušali lepote in sproščen tempo glavnega mesta, se znašli na koncu sveta (Cabo de Roca), se učili o evropski fundaciji za mlade, bili udeleženi na poučnih in igrivih delavnicah, odkrivali nove metode dela, prisluhnili navdihujočim zgodbam ljudem z ogromno izkušnjami ter delili svoje … in še in še …

Razlog, zakaj sta se organizaciji Eco-Estilistas in European playwork association odločili za izbiro teme dostojanstva je socialna in ekonomska stiska otrok in mladih, s katero se srečujejo mladinske organizacije po Evropi. Kako mladim omogočiti dostojanstveno bivanje na tem planetu? Kako otroku ali mladostniku, ki je preživel hude travme razložiti, da ima še vedno dostojanstvo in da se to niti malo ne razlikuje od ostalih? Kako dostojanstveno (?) smo ravnali ob prihodu beguncev v našo državo in kako narediti korak bližje k temu, da naše besede, ideje, misli spremenimo v dejanja?

O vsem tem so se udeleženci spraševali skozi delavnice, preko katerih so spoznavali tudi različne metode dela, ki so še dodatno prikazale, da lahko izkušnje pridobivamo tudi in zgolj preko igre, čeprav na prvi vtis morda deluje nekoliko preveč enostavno in nesmiselno. A vendar nosi pomembno sporočilo, kar je še podkrepil igralni dan v soseski Chelas – mladinski vodje so skupaj z otroki za nekaj ur soustvarili sproščeno vzdušje polno smeha, igrivosti in mavričnosti. Čeprav nekateri izmed otrok živijo v res težkih razmerah, so ne glede na vse še vedno otroci – radovedni, iskreni, energični in polni upanja.

Ob odkrivanju raznolikosti (hrane, jezika, kulture, …) Portugalske so lahko udeleženci prav na vsakem koraku našli dostojanstvo ali pa se zamislili nad pomanjkanjem le tega. Med obiskom mestne hiše so o tem poročali tudi tamkajšnjemu predstavniku za socialne razmere in človekove pravice ter ga izzvali z vprašanjem, ali sploh ve, v kakšnih razmerah živijo nekateri in ali bi bil kdaj pripravljen le za en dan kot prostovoljec pomagati ljudem v stiski. Njegov odgovor je bil, da vse ni tako preprosto kot se sliši in da so nekatere stvari nemogoče za realizacijo. Ampak se, ko opravljamo prostovoljsko delo, zares sprašujemo kako nemogoče so stvari za izvedbo?

Seveda pa so bili tudi »neformalni« pogovori povezani s temo treninga, kjer so udeleženci delili zgodbe in zabavne prigode, načine ali lepe besede, ki so jih še dodatno opogumile, dale zagon, da bodo to, kar počnejo, počeli tudi v prihodnje.

Več o treningu si lahko ogledate tudi v tem videu.