Mladi krepili znanje o podnebnih spremembah

16.09.2015
Prostovoljke Društva Center za pomoč mladim smo se od 26. avgusta do 9. septembra 2015 udeležile mednarodne mladinske izmenjave v Liverpoolu z naslovom »Fingers, fins&forests«. Temo o podnebnih spremembah nas je raziskovalo štiriinpetdeset mladih iz Slovenije, Slovaške, Portugalske, Španije, Nemčije, Italije in Anglije. Prav tako so bili na izmenjavi ves čas prisotni tudi predstavniki mednarodne organizacije European Playwork Association.
Prvi teden smo preživeli na podeželju v Boxtonu, zadnji teden pa smo izkusili mestni vrvež Liverpoola. Čas na kmetiji High Ash smo posvetili medsebojnemu spoznavanju ter raziskovanju teme o podnebnih spremembah. Vsaka od sodelujočih držav je pripravila delavnico, na katerih smo se pogovarjali o recikliranju odpadkov, spoznavali kako ravnajo z odpadki v posameznih državah, prav tako pa smo se s portugalsko ekipo začeli pripravljati na modno revijo, ki je potekala v Liverpoolu. Iz odpadnega materiala smo tako izdelovali obleke ter modne dodatke, ki smo jih nato predstavili na modni reviji.

Iz mirnega podeželja, kjer smo se imeli možnost naužiti angleške narave, smo se preselili v hotel Adelfi, ki se je nahajal v središču Liverpoola. V zadnjem tednu smo tako skupaj raziskovali mestno jedro Liverpoola, prav tako pa smo obiskali center za recikliranje odpadkov, kjer so nam predstavili postopek recikliranja.

Polni novih idej, znanja in motivacije lahko danes vsak zase prispevamo k varovanju našega okolja in k spodbujanju ostalih, da se nam pridružijo pri tem. A vendar namen izmenjave ni bil le v tem, da bi se mladi opremili z znanjem o klimatskih spremembah. Globlji pomen izmenjave je bil predvsem izmenjava različnih mnenj in stališč. V štirinajstih dneh, ki smo jih preživeli skupaj, smo se tako učili tudi medsebojne strpnosti in spoštovanja ter krepili svoje evropsko državljanstvo. Med nami so se stkale prijateljske vezi, ki so dokaz, da nas kulturna drugačnost lahko samo okrepi.

Za slovensko ekipo je bila ta izmenjava neverjetna izkušnja, ki se jo bomo vse spominjale s prijetnim občutkom pri srcu. Bilo nas je sedem različnih narodov, ampak po štirinajstih dneh smo vsi postali ena velika družina, ki jo je bilo zaradi odhoda domov zelo težko zapustiti.