Mednarodna mladinska izmenjava: »Open arms, open hearts – young Europeans come together and show how to share …«

13.07.2016
Sylt, Hambrug, Nemčija, 25. 6. 2016 – 9. 7. 2016

Skupina 5 mladih iz Slovenije, se je skupaj z CPM mladinsko vodjo med 25. 6. 2016 in 9. 7. 2016 udeležila mednarodne mladinske izmenjave v Nemčiji, natančneje na otoku Sylt v mladinskem domu Jugendherberge Westerland in v mestu Hamburg.
Mednarodna mladinska izmenjava je potekala pod okriljem programa Erasmus+, udeležilo pa se je 60 mladih in mladinskih delavcev iz Velike Britanije, Španije, Portugalske, Slovenije, Italije in Nemčije.

Cilji mednarodne mladinske izmenjave so bili skupno razpravljanje o temi begunstva na evropski ravni in zagotavljanje možnosti za učenje z evropsko razsežnostjo, razmislek in debate na temo »begunci«, spodbujanje  medkulturnega dialoga in človekovih pravic, razvijanje sprejemajoče klime za vse, razvoj socialnih in medkulturnih kompetenc, jezikovnih in digitalnih sposobnosti, izboljšanje izobraževanja in zaposljivosti mladih, delo z mladimi iz prikrajšanih skupnosti, mladimi z manj priložnostmi, ustvarjanje pogojev za aktivno vključevanje mladih v lokalno, nacionalno in evropsko politiko.

Cilje smo dosegali tako preko udeležbe, kot tudi izvajanja različnih delavnic na temo reševanja begunske problematike, obiskali smo mestno hišo in naše ideje delili z županjo mesta Hamburg. Spoznavali smo različne kulture in običaje preko internacionalne večerje, plesov, pesmi in delavnice »kako se objemamo«. Raziskovali smo otok Sylt, mesto Hamburg, kolesarili in kanujali. Z ladjo smo se vozili po severnem morju skoraj do obale Danske in se bosi sprehajali po morskem dnu. V prostem času smo delili in poslušali osebne zgodbe, iskali rešitve in zbirali ideje za nadaljnje prostovoljske projekte, ki jih želimo izvesti v svojih krajih. Bili smo del nepozabne dogodivščine, ki bo ostala z nami celo življenje.