E-novice

Mednarodna mladinska izmenjava na Siciliji: Young Europeans come together to learn how to embrace human rights

16.08.2017
Pred kratkim se je na Siciliji zaključila nepozabna mednarodna mladinska izmenjava z naslovom “Tutti uguali-tutti differenti: young Europeans come together to learn how to embrace human rights”.
Izmenjava je povezala kar sedem držav oziroma mladinskih organizacij: CPM Marilove-Slovenija, ULITA Bratislava-Slovaška, BAUI Hamburg-Nemčija, EIMA Malaga-Španija, ECO-ESTILISTAS Lizbona-Portugalska, UP 4 CHANGE Liverpool-Anglija in država gostiteljica iz Palerma-Sicilija. Prvi teden smo preživeli v idiličnem Sferracavallu ob morju, zatem pa smo drugi teden bivali v strogem centru Palerma.

Težko je opisati, kaj vse smo spoznali in doživeli. V dveh tednih smo z več različnih zornih kotov raziskovali tematiko izmenjave, torej človekove pravice, drug za drugega pripravljali zanimive delavnice in aktivnosti, obenem pa se približali sicilijanski kulturi, zgodovini in trenutni mafijski problematiki. Organizirali smo kar nekaj dogodkov, nekatere izmed njih pa predstavili tudi javnosti. Vključili smo aktualne teme mladih v vsaki od držav in delili ter razvijali svoja mnenja.

Skozi dneve smo poglobili stara in nova prijateljstva in skozi njih spoznavali sebe. Pripravili smo igre brez meja, kulturni in kulinarični večer, manjkala ni niti »noč talentov«. Vedno smo našli čas za zabavo in smeh. Uživali smo v morju, na tržnici, ob slovitem sicilijanskem sladoledu ter na pohodu na Monte Pellegrino. Skupaj in vsak zase smo se naučili, kako biti bolj samozavestni in samostojni. Domov smo odšli s prepričanjem, da prijateljstva ne poznajo meja.