Konflikti so del življenja

29.10.2015
Konflikti so del življenja – čeprav jih včasih vidimo kot destruktivne, lahko na njih pogledamo tudi iz drugega zornega kota. So priložnost za spremembo, kreativnost in rast – tako posameznikov kot družbe!

Vse to in še več smo odkrivali na konferenci z naslovom: »ConflictMatters! Learning across difference«, ki jo je organizirala Evens fundacija (The Evens Foundation) od 21. do 23. oktobra 2015 v Bruslju. Udeležila se je je tudi predstavnica Društva Center za pomoč mladim (CPM).
Društvo CPM je bilo povabljeno na konferenco v sklopu Evens nagrade za mirovno vzgojo 2015 (»Evens prize for peace education 2015«). Namen nagrade je bil spodbujanje učenja socialnih veščin pri predšolskih otrocih po vsej Evropi. Tako se je med dobre prakse uvrstilo 14 različnih evropskih programov, med njimi tudi Doživljajsko igrišče – program, ki ga izvaja mariborska podružnica Društva CPM.

Nagrade sicer nismo dobili, smo pa z veseljem podelili svoje znanje, izkušnje in predstavili svoje delo z otroki in mladimi na področju učenja socialnih veščin.

S tem smo prispevali k glavnemu razlogu za organizacijo konference - ustvarjanje prostora, kjer se lahko srečajo vzgojitelji, učitelji, direktorji šol in zavodov in ostali, ki delajo z otroki in mladimi, si podelijo izkušnje ter se učijo drug od drugega. In konferenca je dosegla svoj namen, saj smo akademiki, praktiki, raziskovalci v 3-dnevnem programu iskali odgovore na 3 pomembna vprašanja – Zakaj se ukvarjati s konflikti? Kaj sploh so konflikti in kako reagirati nanje v praksi? Kaj lahko naredimo v prihodnosti na področju upravljanja s konflikti?

Prvi dan se je tako začel z navdihujoči govori priznanih strokovnjakov, ki so pogledali na konflikte iz izzivajočih in nepričakovanih perspektiv. Vsak izmed prispevkov je odprl nova vprašanja, novo področje in hkrati željo po iskanju odgovorov.

Tako nam je med drugim nevrologija ponujala odgovore na zakaj je dobro delati z otroki in mladimi v kulturno raznolikih skupinah, kako so konflikti v človekovi naravi in na katerih področjih človekovega delovanja moramo delati, da bomo spodbujali kulturo miru. Prav tako smo raziskovali tudi demokratični dialog in kako ustvarjati prostor za debato. Raziskovali smo pomen komunikacije, igre, medijev …

Ne glede na področje, ki ga zajema upravljanje s konflikti, pa je zagotovo o
snovno sporočilo konference bilo, da je konstruktivno ravnanje v konfliktih temelj za kulturo miru v naši zelo raznoliki družbi.

Napisano lepo povzame izjava ene izmed udeleženk konference: »Ne učite otrok, da se naj ne prepirajo! Dajte jih raje naučit kako se naj prepirajo na konstruktiven način.«

Več o dogajanju na ConflictMatters konferenci in o organizatorju konference, si lahko preberete na
http://conflictmatters.eu/conference/, mi pa se že veselimo raziskovanja naučenega in iskanja odgovorov na novo postavljena vprašanja.