Igramo se tudi v Hamburgu – mednarodna mladinska izmenjava, Maribor – Hamburg 2015

21.07.2015
S skupinico otrok iz Doživljajskega igrišča smo se odzvali vabilu igrišča Baui iz Hamburga in skupaj z mladimi hamburžani preživeli deset noro igrivih dni.
Zgodbo smo začeli že v pomladnih mesecih, ko smo se s skupino otrok srečevali in pripravljali na pustolovščino. V Mariboru sta nas obiskala Goli in Winni, predstavnika igrišča Baui in mentorja hamburške skupine otrok z namenom soustvarjanja programa in predvsem raziskovanja interesov in želja otrok po spoznavanju in učenju onkraj meja naše Slovenje.
Potovanje, polno zmag in rekordov, smo začeli z vlakom, uporabljali smo tudi podzemno železnico, avtobus, ladjo, kanuje, kolesa in svoje noge. 5 dni smo preživeli na igrišču Baui, 4 dni pa v mladinskem kampu na otoku Sylt na severu Nemčije. Hamburško doživljajsko igrišče je podobno našemu, razlike pa so tisto, kar nas je najbolj očaralo. Preizkusili smo se v plezanju, oblikovanju kamna, kuhanju, igrivem raziskovanju mesta ter obilici družabnih, športnih in navihanih iger. Vroče dni smo preživeli na toboganih bližnjega kopališča in na kanujih v jezeru ob reki Elbi. V dneh izleta na morje, smo spoznavali lepote pokrajin ob severnem morju, odkrivali življenje na morskem dnu, prekolesarili celi otok...
Otroci o svojih doživetjih pravijo takole:
»Najbolj mi je ostala v spominu gugalnica na igrišču, pisanje po pesku in spanje v šotorih. Ponosna sem na to, da sem sama zlikala majice za celo skupino.« Andreja
»Imel sem se super, najboljše je bilo v bazenih v Arribi in na morju na otoku Sylt.« Aljaž
»Všeč mi je bilo druženje z Nemci, kopanje v bazenu in na otoku Sylt. Tam imajo toliko lepih stvari, dosti trgovin z igračami, vse je lepo. Imeli smo razgled čez morje do Danske. Bilo je fajn, vesela sem priložnosti, da sem lahko šla.« Zoja
»Spoznal sem nove prijatelje, govoril sem nemško in angleško. Nisem vedel, da so nemški otroci tako dobri v nogometu.« Alex
S prvo mednarodno mladinsko izmenjavo v Hamburg smo začeli novo pustolovščino, ki jo bomo nadaljevali že naslednje poletje, ko vabimo k raziskovanju lepot Slovenije naše nove prijatelje iz Hamburga.