E-novice

»En teden, preživet v Budimpešti, na mednarodnem treningu za mladinske delavce? Ja, itak!«

19.06.2017
In tako se je tudi zgodilo. Mednarodni trening, ki ga je organizirala »European playwork association«, je potekal od 24. do 30. maja. Mladinski delavci in prostovoljci iz 21 držav smo cel teden spoznavali različne teme, poudarek pa je bil na terminu »izigravanje«, ki smo ga poskušali vključiti v čim več kontekstov (npr. med ljudmi, med organizacijami, v političnem prostoru ... ) in iskali načine, kako bi ga lahko preprečili. Pomembno mesto smo dali tudi spoznavanju človekovih pravic.
V spominu mi je najbolj ostal dan, ko smo spoznavali lokalne nevladne organizacije, ki s svojimi unikatnimi pristopi delujejo v svojem lokalnem območju. Preizkusili smo se v igri z romskimi otroki, ki obiskujejo dejavnosti ene od organizacij. Kaj smo se naučili? Da pri igri ni pomembno, kateri jezik govoriš, kateri veri pripadaš, ali ješ meso ali ne ... Vsi imamo potrebo po igri in v njej neizmerno uživamo. Otroci to vedo, a vemo to tudi odrasli?

Zapisala: Majda, prostovoljka na Društvu CPM in udeleženka treninga za mladinske delavce: Facing the challenge: When we are played off against each other, we play together, still and again!