Doživljajsko igrišče je postalo Varna točka

09.06.2015
V torek, 12.5.2015 se je v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor, odvijala delavnica VARNE TOČKE,  ki jo je organiziral UNICEF.
Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, vulkanizerski servisi in podobno. V njih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom in mladim trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom in mladim, saj se udeležijo tega posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizira UNICEF.
Ena izmed varnih točk je tako postalo tudi Doživljajsko igrišče.

Veseli nas, da smo postali del mreže pomoči, kamor se otroci in mladi najpogosteje zatečejo, v primerih, če so žrtve nasilja med vrstniki, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor.

Otroci in mladi lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje pripravijo vsako leto.

Pomembno je poudariti, da je namen varnih točk pripomoči k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mlade v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se lahko zatekli po pomoč in se počutili varne.