Asertivni odkorakali v svet

28.03.2017
Med 24. in 26. marcem smo izvedli trening asertivnosti z 10 mladimi med 19. in 29. letom starosti.

V petek smo spoznali različne tipe vedenj ter ozavestili prevladujoči tip svojega vedenja. V soboto smo skozi tehniko vodene vizualizacije vzpostavili stik s svojim telesom, spoznali, da imajo vsa čustva namen, se učili prepoznavati meje med pravicami in odgovornostmi ter trenirali asertivno nebesedno govorico. Rahljali smo svoja prepričanja, ki nam onemogočajo reči »ne« brez občutka krivde in igrali igre vlog, da smo se tega naučili. Opolnomočeni smo preizkušali tehniko pokvarjena plošča ter se učili asertivnega izražanja prošenj. Zelo dobro smo se počutili, ko smo si v soboto zvečer podajali komplimente in se jih (na)učili sprejemati.

Nedeljo smo pričeli s kritikami, naučili smo se ločevati med upravičenimi, delno upravičenimi in neupravičenimi kritikami ter se odzivati nanje na asertiven način. Prav tako smo trenirali izražanje kritik, s kakršnim lahko poskrbimo tako zase kot za občutek povezanosti v odnosu s sogovornikom. Popoldne smo posvetili skrbi zase in osebnemu negovanju ter si postavili cilje za prihodnost. Polni novega znanja in pozitivnih izkušenj smo odkorakali trenirati asertivnost v odnose izven skupine.